Noortje Zijlstra
Title: Sugar takes over the world!
Year: 2012
Material: Rats with sprinkels
Unique pieces
Terug naar Noortje Zijlstra
Gemiddeld krijgt elk mens 35 kg suiker binnen per jaar, 85% hier van zit verstopt in voedselproducten waarvan wij niet weten/ of ons niet beseffen dat het er in zit, slechts 15% “scheppen wij zelf naar binnen”.
Suiker zorgt voor gaatjes in tanden en kiezen, de cariës bacterie voedt zich met suiker en vermenigvuldigt zich hierdoor razendsnel, de uitwerpselen van de bacterie zijn zuur en veroorzaken gaatjes.
Overmatig suiker gebruik remt ook de werking van het immuunsysteem, een grotere kans op infecties is het gevolg.
Daarbij heeft suiker een groot aantal vitamines nodig om verteerd te worden, het gevolg is een vitamine gebrek.
Geraffineerde suiker is binnen enkele minuten in de bloedbaan beschikbaar waardoor de alvleesklier heel snel moet reageren met een hoeveelheid insuline, veel sneller dan waarvoor hij ontworpen is. Uitputting van de alvleesklier en insuline resistentie zijn het gevolg.
Daarnaast kan suiker zorgen voor een depressie, de psychiatrie is kort na de introductie van geraffineerde suiker ontstaan.
Suiker wordt toegevoegd aan producten om deze “lekkerder” te maken, eigenlijk vinden wij die producten te bitter of zelfs smakeloos, de voedselindustrie gooit er wat suiker bij om het product aantrekkelijker te maken.
´Als suiker nu uitgevonden zou worden zou het enkel bij de drogisterij verkrijgbaar zijn.´